

PSCI Virtual Supplier Conference (India)

Your chance to hear case studies on how to improve sustainability in the pharmaceutical and healthcare supply chain

WTV Portal – details to be shared in Confirmation email three weeks before the event

Program Agenda

Our 2020 professional development conference in India will focus on best-practice sharing in the areas of Ethics, Human Rights & Labor, Health and Safety, Environment and Management Systems.

The four-day virtual conference will be split into focused case study sessions given by PSCI members, suppliers and expert organizations. In these sessions we will share success stories and explore the challenges facing our industry, giving the opportunity to recognize the contributions that our partners are already making and to further develop expertise.

PSCI Knowledge Partners

















CONFERENCE DAY 1 – PSCI Updates and Management Systems

Time Zone: New Delhi, India | 13:30-17:30 Thursday, September 17, 2020

Target audience: Functional heads, Managers and Site Leaders responsible for these subject areas.

13:15 - 13:30	Registration
13:30 - 13:50	Welcome from PSCI and the local team (20 mins)
	Caroline O'Brien, Global Quality Audit - Hub Director Asia Pacific, AstraZeneca, PSCI Chair
	Manjit Singh, Associate Director- Corporate Sustainability, Centrient Pharmaceuticals
13:55 – 14:15	PSCI capability building vision and plans (20 mins)
	Supplier Capability Building is a very important part of the PSCI vision: passing on knowledge, skills and tools to you, the supply chain. We anyway were assessing our capability strategy, but COVID has forced us to evolve even quicker from our historical model with webinars and face to face events to go more online. We want to share our Big Vision, introduce the four learning levels and the Maturity Model, a multi-year plan.
	Ingrid Vande Velde, PSCI Supplier Capability Committee co-lead, Sr. Manager EHS&S External Supply EMEA/ASPAC, Johnson & Johnson
14:15 - 14:45	Online learning (20 mins)
	Professor Diana Laurillard, Learning with Digital Technologies, UCL Knowledge Lab
	Q&A for these two presentations (10 mins)
14:45 - 14:55	Break (10 mins)
15:00 – 15:15	PSCI Shared Audits - What have we learned about our suppliers and how it impacts our Capability Building efforts? (15 mins)
	Shelly Shope, HSE Advisor, Elanco
15:20 - 15:50	Learnings from responding to Covid-19, an experience sharing from Pfizer, India (30 mins)
	Ranjana Ganguly, Global EHS Leader - India and Pakistan, Pfizer
15:55 – 16:30	Draft Indian Chemical Management and Safety Rules (CMSR), 20xx (India-REACH) (35 mins)
	The presentation includes various chapters & schedules under draft ICMSR and the governing authorities including the obligations for Indian manufacturers and importers for smooth business operation and implications on the overseas manufacturer placing a chemical substance in the Indian Territory, how they can meet their obligations. It will also touch upon the notification, registration, and annual reporting activities and its impact on the members of the Pharmaceutical Supply Chain Initiative (PSCI).
	Jayachandran Nair, CEO, Global Product Compliance (GPC) India
16:35 – 16:55	Safety Culture - J&J Perspective (20 mins)
	As they say, "When you force someone to do something, what you get is Compliance, Commitment isn't guaranteed." Demonstrating safety commitment by way of constantly helping teams to upgrade their knowledge and skill immensely helps to develop a Culture of Commitment. This presentation



	introduces J&J's way of having Lifesaving Rules and Daily Toolbox Talks that is helping them moving in that direction. Raju Ingale, Senior Director EHS&S Asia Pacific, Johnson & Johnson
16:55 – 17:05	Break (10 mins)
17:10 – 17:30	Management System Maturity Model (20 min) Introduction to good management systems that meet requirements of PSCI assessment, and the gaps we are seeing, plus actual examples of minimum, medium and best practices. Roberta Haski, HSE, External Manufacturing, Asia Pacific, Elanco
17:30 – 17:35	Closing Comments End of Conference Day 1



CONFERENCE DAY 2 – Environment, Pharmaceuticals in the Environment/AMR

Time Zone: New Delhi, India | 13:30-17:00 Thursday, September 24, 2020

Target Audience: Functional heads, Managers, Site Leaders of subject areas, Sourcing managers.

13:15 - 13:30	Registration
13:30 – 13:45	PSCI Environment Sub-Team Overview (15 mins) Learn about PSCI principals, maturity modeling, available training modules and tools Rikke Christensen, Head of Sustainable Procurement, LEO Pharma Zelia Kranich, Sustainable Sourcing Associate Director, Merck & Co., Inc.
13:50 - 14:20	Taking climate action (30 mins) Learn about what pharmaceutical companies expect of their suppliers, how to make a business case, how to calculate greenhouse gas emissions and the five next steps for your business Glynn Roberts, Director and Senior Partner, Carnstone
14:25 – 14:55	Sustainable packaging (30 mins) Learn about Sustainable Packaging basics and the case for action, how to make your packaging more sustainable and review case studies from peer suppliers and pharmaceutical companies Zelia Kranich, Sustainable Sourcing Associate Director, Merck & Co., Inc. Victor Bell, US Managing Director, Lorax EPI Jacqueline Hollands, Global Manager, Customer Sustainability Solutions, MilliporeSigma
14:55 – 15:05	Break (10 mins)
15:10 - 15:30	The Global Problem of Pharmaceutical Pollution (20 mins) An introduction to the growing issue of pharmaceuticals in the environment which could be contributing to antimicrobial resistance. Professor Alistair Boxall, Professor, Department of Environment and Geography, University of York
15:35 – 15:55	Draft Indian Wastewater Standards - Current Status and Possible Ramifications on PiE/AMR for Indian Companies (20 mins) An overview will be given of the current proposed wastewater regulations by the Indian government and its possible ramifications for PiE and AMR for Indian companies Shivananda Shetty, Partner & Commercial Director, ERM Mugundan Ramachandran, Senior Consultant, ERM India Private Limited
15:55 – 16:05	Break (10 mins)
16:10 - 16:30	Introduction to sampling and analysing APIs in wastewater (20 mins) Introduction on how and where to sample wastewater and analyze for APIs. Jon Stanway, Biotechnology & Environmental Downstream Manager, GSK
16:35 – 16:55	Indian Case Study on Controlling API Releases Including Wastewater Treatment/Analysis (20 mins) A case study will be presented on how Teva controlled API releases from their Indian site. Jon Peers, Director of Environment, Teva API & Biologics
16:55 – 17:00	Closing Comments End of Conference Day 2



CONFERENCE DAY 3 – Ethics, Human Rights & Labor

Time Zone: New Delhi, India | 13:30-17:30 Thursday, October 15, 2020

Target Audience: Management, Legal & Compliance professionals, HR, Sourcing managers.

13:15 - 13:30	Registration
13:30 - 14:15	Operationalizing the PSCI Human Rights Principles (45 mins)
	This session will explain how PSCI suppliers can apply the UN Guiding Principles on Business and Human Rights in a practical business environment. The session will include a Q&A discussion and run through real life examples of human rights issues in the pharmaceutical industry.
	Samah Abbasi, Human Rights Manager, GSK
	Peter Nestor, Human Rights Manager, Novartis
14:15 – 14:25	Break (10 mins)
14:30 - 15:15	A Conversation on Forced Labor and Modern Slavery (45 mins)
	This session will feature a moderated discussion with experts on forced labor from the International Labor Organization, providing real examples of how forced labor can be found in pharmaceutical supply chains and how companies can address it.
	Laura Greene, Programme Technical Officer, ILO Global Business Network on Forced Labour
	Peter Hall, Senior Manager Human Rights & Sustainability Compliance, Johnson & Johnson
15:15 - 15:25	Break (10 mins)
15:30 - 16:30	Evolving Ethics Best Practices in the Pharmaceutical Industry: Introduction to PSCI Principles & Antibribery and Corruption (60 mins)
	The ethics is one of the profound sustainability principles for PSCI. The Anti bribery and corruption (ABC) and Data Privacy and Security are two important pillars and area of high attention. The contents are developed to familiarize, train the audience with nuisance of ABC magnitude, legislations, practices to uncover and build the system to fight ABC through case studies.
	Dimple Thomas, Financial Advisory Services Senior Manager, Deloitte
	Sumit Makhija, Financial Advisory Services Forensic Partner, Deloitte
16:30 - 16:40	Break (10 mins)
16:45 – 17:15	Evolving Ethics Best Practices in the Pharmaceutical Industry: Introduction to GDPR (30 mins)
	This talk will concentrate on the strictest European legislation known as General Data Protection Regulation (GDPR), which will encompass the requirements, jurisdiction, steps to build a sustainable compliance and consequences. Together with previous talk on ABC, this will stimulate, reinvigorate and equip audience to strengthen business ethics environment in their organizations.
	Helene Millenaar, Global Risk and Compliance Director, Centrient Pharmaceuticals
17:20 – 17:30	Closing Comments End of Conference Day 3



CONFERENCE DAY 4 – Safety, PSM and Industrial Hygiene

Time Zone: New Delhi, India | 13:30-17:30 Thursday, October 29, 2020

Target Audience: Functional heads, Managers and Site Leaders responsible for these subject areas.

13:15 - 13:30	Registration
13:30 - 14:15	Electrical Safety & LOTO (45 mins)
	General electrical safety overview, common observations, case study, electrical hazards, basic requirements and best practices of electrical safety and LOTO.
	Roberta Haski, HSE Advisor, Asia- Pacific, Japan, ANZ, Elanco
	Rajiv Narang, Associate Director Safety, Health & Environment, Centrient Pharmaceuticals
14:20 - 14:30	PSM Maturity Model (10 mins)
	An introduction to the new PSM maturity model with a few topics highlighted.
	Daniel Rehm, HSE Advisor, External Manufacturing EMEA & API, Elanco
14:35 – 15:05	Risk Assessment Keynote (30 mins)
	This presentation covers case study with common pit falls in risk assessment and expectations on the right risk assessment.
	Kumarkrishna Bhattacharjee, Head HS&E Supplier Assurance and Risk India Region, Novartis
	Vijay Kumar Bendi, Manager - External Supply EHS&S, Johnson & Johnson
15:05 - 15:15	Break (10 mins)
15:20 - 15:35	Process Safety Management - 1st supplier case study (15 mins)
	This presentation covers the risk assessment process at Divis Laboratories.
	M Rao Divi, Director, Divis Laboratories Limited
	M Srinivas, Corporate Head EHS, Divis Laboratories Limited
15:35 - 15:45	Process Safety Management – 2 nd supplier case study (10 mins)
	This presentation covers the risk assessment process at Dr. Reddy's.
	Thakur Pherwwani, Head SHE & Sustainability, Dr. Reddy's Laboratories
15:45 – 15:55	Process Safety Management – 3 rd supplier case study (10 mins)
	This presentation covers Granules India's preparedness on impact from neighboring industries & vice versa.
	Srinivas Nagalla, Corporate Head EHS, Granules India Limited



15:55 – 16:05	Break (10 mins)
16:10 – 16:25	Industrial Hygiene Maturity Model (15 mins)
	This presentation will introduce the Industrial Hygiene maturity model, how to use it, and the resources the PSCI Industrial Hygiene Sub-Team will make available to support its implementation.
	Vivian Rivera Turro, Industrial Hygiene Consultant, Eli Lilly
16:30 - 17:30	Implementing a comprehensive industrial hygiene program – panel presentation (60 mins)
	This will be a panel presentation, where three leaders from different pharmaceutical companies will provide a holistic perspective of the industrial hygiene program and will share insights on the considerations and approaches to implement, maintain, and integrate your industrial hygiene program in the overall company management system.
	Vivian Rivera Turro, Industrial Hygiene Consultant, Eli Lilly
	Anna Gonzalez, EHS Manager, Bristol-Myers Squibb
	Matthew Thomas, Global Industrial Hygiene Lead, AstraZeneca
17:30 – 17:35	Closing Comments End of Conference Day 4